اجرای طرح دکتری استاد محور در دانشگاه علوم پزشکی تهران
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دکتری تخصصی ایران (ph.D info) به نقل از پایگاه خبری آزمون دکتری ،معاون بینالملل دانشگاه علوم پزشکی تهران از اجرای طرح جدیدی در مقطع دکتری خبر داد که به “دکتری استاد محور” معروف است. هدف این طرح آن است که ۸۰ درصد از شهریه پرداختی دانشجویان به استاد اختصاص یابد تا این منابع مالی، بهطور مستقیم در مسیر پژوهش و آموزش استفاده شود.
برنامهای برای ارتقای کیفیت پژوهش و جذب دانشجویان بینالمللی
دکتر محمدحسین آیتی، معاون بینالملل دانشگاه، در این باره اظهار داشت: بر اساس مدل «۹۰ و ۱۰» در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری، ۹۰ درصد از شهریه دانشجویان به گروهها، دپارتمانها و دانشکدهها اختصاص مییابد. هدف از این کار، پشتیبانی از پژوهشهای دانشجویی و تأمین نیازهای پژوهشی در هر دانشکده است تا ضمن ایجاد فرصتهای بیشتر برای جذب دانشجویان بینالمللی، قدردانی و تشویق اساتید و گروههای فعال نیز انجام شود. به گفته وی، اجرای این طرح در برخی دانشکدهها موفق بوده، اما در سایر بخشها همچنان چالشهایی وجود دارد.
روند پذیرش دانشجویان بینالمللی از ۱۳۹۷ تاکنون
دکتر زرگران، مدیر توسعه امور بینالملل دانشگاه علوم پزشکی تهران، نیز اشاره کرد که پذیرش دانشجویان بینالمللی از سال ۱۳۹۷ آغاز شد. پیش از این، پذیرش به شیوه «Ph.D. by Research» انجام میشد و منجر به جذب تعداد محدودی دانشجو میشد. اما با تدبیر دکتر رامین کردی، معاون وقت بینالملل، پذیرش دانشجویان در قالب دکتری تخصصی استاد محور (New – Route PhD) آغاز شد. از سال ۱۳۹۹ نیز اصلاحاتی در آئیننامه این دوره صورت گرفت که بر اساس آن مقرر شد مدارک تحصیلی بر اساس نام رشته صادر شود، مگر آنکه رشته مذکور در فهرست رشتههای دانشگاه نباشد و در این صورت، مدرک بر اساس «حوزه دانش» صادر خواهد شد.
چالشهای پرداخت حقالزحمه اساتید و اصلاحات انجامشده
زرگران درباره مشکلات پرداخت حقالزحمه اساتید در گذشته توضیح داد و گفت: مسیر مشخصی برای دریافت شهریه از دانشجو و پرداخت آن به اساتید وجود نداشت، اما با آغاز دوره مدیریت فعلی و پیگیریهای معاونت بینالملل، دو قالب پرداخت قانونی تحت عنوان «حقالتدریس» و «حقالتحقیق» تعریف شد. اکنون امکان پرداخت مستقیم به اساتید فراهم شده است.
توسعه جذب دانشجویان دکتری تخصصی استاد محور
زرگران همچنین از اصلاح مجدد آییننامه در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ خبر داد که با هدف بهبود و توسعه جذب دانشجویان دکتری تخصصی استاد محور انجام شده است. همکاری اساتید دانشگاه در استفاده از برند شخصی خود برای جذب دانشجویان و قرار دادن اطلاعات آنها در سایت دانشگاه از جمله اقداماتی است که به افزایش جذب دانشجویان کمک کرده است. دانشجویان اکنون میتوانند بر اساس توانمندی و رزومه اساتید، استاد مورد نظر خود را انتخاب کنند.
رکوردشکنی در جذب دانشجویان بینالمللی و استاد محور
زرگران با اشاره به رکوردشکنیهای اخیر دانشگاه علوم پزشکی تهران در جذب دانشجویان بینالمللی اظهار کرد: در نیمسال نخست سال ۱۴۰۳ با پذیرش ۲۷۵ دانشجو، رکورد جذب دانشجوی بینالملل در تاریخ دانشگاه شکسته شد. همچنین در مقطع دکتری تخصصی استاد محور، با جذب ۱۶ دانشجو، رکورد جدیدی در این حوزه ثبت شد.
آمار کلی جذب دانشجویان و اساتید همکار در طرح دکتری استاد محور
به گفته زرگران، در حال حاضر ۳۱ استاد از دانشگاه علوم پزشکی تهران در جذب دانشجویان مقطع دکتری تخصصی استاد محور مشارکت دارند. تاکنون، ۶۱ دانشجو در دو شیوه «Ph.D. by Research» و «New – Route PhD» در این دانشگاه مشغول به تحصیل شدهاند.
این طرح نهتنها به ارتقای پژوهش و آموزش در دانشگاه کمک میکند، بلکه جایگاه دانشگاه علوم پزشکی تهران را در جذب دانشجویان بینالمللی نیز بهبود میبخشد.